top of page

Dagbok - senaste nytt

Här är de senaste större händelserna beträffande geologiska fenomen på och nära Island, dvs. större jordskalv och vulkanutbrott.

 

19.11.2017: Öræfajökull vaknar?

Vetenskapsmän har konstaterat geotermisk aktivitet i vulkanen under Öræfajökull.
Läs mer här...

21.10.2017: Jordskalv vid Selfoss
Ett skalv på 4,1 på Richter inträffade igår vid Selfoss.
Läs mera här...

29.06.2017: Jordskalv vid Kolbeinsey, det lilla skäret norr om Island, som har betydelse för den ekonomiska zonen.

Läs mera här...

31.8.2014 - 27.2.2015: Detta relativt stora lavautbrott pågick i 181 dagar. Det nya lavaområdet bildades norr om Vatnajökull och hade då bildat ett 81 kvkm stort område.

Läs mer om detta utbrott här...

 

 

23.7.2014: Ett stort jordskred föll i går i Öskjuvatn norr om Vatnajökull. Flodvågen nådde 100-120 m upp längs stränderna vid insjön. Vattnet nådde in i Viti, kratern med varmt vatten alldeles intill Öskjuvatn. Geologer uppskattar att minst 24 miljoner kubikmeter hade rasat ned i vattnet vid jordskredet.Ingen människa var på platsen och ingen kom till skada.

2012 (juli): Ett "hlaup" i Múlakvísl spolar bort bron på Mýrdalssandur vid ringvägen (nr 1). Ny temporär bro byggs på ca 1 vecka. I juli 2014 är den nya bron klar att tas i bruk.

 

2011 (maj): Vulkanutbrott i Vatnajökull

 

2010 (mars - maj): Vulkanutbrott vid Fimmvörðuháls och i Eyjafjallajökull.

Geologi - Vulkaner och jordskalv

 

Island ligger på kontinentalsprickan mitt ute i Atlanten på den långa bergsrygg som löper från norra Atlanten ned till Sydatlanten. Kontinentalsprickan är gränszonen mellan två stora kontinentalplattor, den amerikanska i väster och den euro-asiatiska i öster. Dessa två plattor rör sig isär och därför slits jordskorpan sönder och jordskalv uppstår och ibland öppnas jordskorpan och vulkanutbrott förekommer. På Island förekommer i medeltal 20 vulkanutbrott per sekel, dvs. i medeltal med ca fem års mellanrum. Men de är oregelbundna och oförutsägbara.

 

Här finner du mer läsning om vulkaner och historiska händelser inom vulkanhistorien som skett under den tid Island varit befolkat.

 

Den isländska vädertjänstens geologiavdelning har en fin webbsida för rapportering om jordskalv på och runt Island de senaste 48 timmarna. Klicka här...

 

Hekla - se särskild sida här...

 

Vulkanutbrott förestående?

 

Öræfajökull i den stora glaciären Vatnajökull har uppvisat aktivitet i november 2017 och kan vara tecken på ett förestående utbrott. Följ med på min vulkanblogg

Grímsvötn i Vatnajökull har haft utbrott (maj 2011) och är sannolikt inte aktuell på några år.
Eyjafjallajökull hade utbrott nu 2010, så den är inte heller aktuell längre. Geologen Páll Einarsson sade i oktober 2010 att utbrott är förestående, antingen vid Grímsvötn i Vatnajökull glaciären, eller i vulkanen Hekla, och det inom några veckor eller månader, i alla händelser i höst eller vinter. Geologerna har följt med dessa vulkaner under årtionden och tecken finns nu på att utrbott inte är så långt borta. Vi får se om han blir sannspådd. Han blev sannspådd beträffande Grímsvötn.

 

Men fortfarande är vulkanutbrott sannolika i Hekla och Katla. En liten förvarning kom i Katla den 9 juli 2011, när en flodvåg kom i Múlakvísl, som är en glaciärälv ur Katla, utan att ett egentligt vulkanutbrott kunde noteras.

 

Hekla hade senast utbrott år 2000. Den har haft utbrott vart tionde år sedan 1970. Aktivitet och landhöjning vid vulkanen visar på aktivitet. Kommer ett nytt utbrott under detta år?
Katla hade senast utbrott år 1918. Normalt har den haft utbrott med 40 - 80 års intervall under historisk tid. Är den inte mogen nu? Troligen ett mindre utbrott den 9 juli 2011. Läs mer om det här...

 
Eyjafjallajökull Ett utbrott pågick under 23 dagar (23.3.-12.4.2010). Detta var ett litet utbrott öster om den egentliga glaciären i området Fimmvörðuháls. Bara två dagar efter att det utbrottet upphörde började ett nytt utbrott i Eyjafjallajökull den 14 april. Det upphörde den 23 maj 2010. Föregående utbrott under glaciären var 1821 - 1823. Utbrottet kan starta igen, som skedde 1821-1822. Se mer om dessa två utbrott år 2010 här...

 

Under Vatnajökull finns en av det aktivaste vulkaniska området vid Grímsvötn. Utbrott i området senast 2004. Nytt utbrott började den 21 maj 2011 och upphörde den 28 maj. Detta är ett av de kraftigaste utbrotten på 100 år, trots att det varade bara några dagar, i alla fall beträffande mängd av vulkanämnen som kom upp i inledningsfasen av utbrottet.

I november 2017 har även Öræfajökull visat viss aktivitet.

Det isländska företaget Mila har några webkameror på Island: Se här...

Bl.a. på dessa platser:

- Hekla (vulkan)

- Katla (vulkan)

- Austurvöllur (centrum i Reykjavik)

- Geysir

- Gullfoss

- Jökulsárlón (isbergssjön, östra Island)

Här är en länk till vädertjänstens jordskalvssida. On line rapportering om jordskalv de senaste 48 timmarna.

Klicka här...

bottom of page