Per Ekström
Vulkanen Katla under Mýrdalsjökull
Katla är en av de aktiva och en av de mest fruktade vulkanerna på Island. Den har haft 16 utbrott under bebyggelsetiden på Island sedan 870-talet. Utbrotten har allmänt kommit med 40 - 60 års mellanrum, ävenom det senast konstaterade utbrottet var 1918. Man är därför bredd på ett utbrott inom den närmaste framtiden. Vissa tecken på vulkanisk aktivitet har också funnits under den senaste åren och sommaren 2011 kom ett s.k. jökullöp ned i älven Múlakvísl, som troligen förorsakades av en liten lavautsrömning under glaciären (Myrdalsjökull). Läs mer här nedan i dagboken.
Själva vulkanen Katla är egentligen en s.k. caldera, en stor krater i Myrdalsjökull. Kratern är ca 100 kvadratkilometer i omfang. Katla är känd för att utbrotten är mycket allvarliga och försorskar allmänt stor förstörelse i byggd, främst genom jökullöpen, där smältvatten strömmar ned över låglandet. Detta skedde 1918 och än mer dramatiska översvämningar har skett vid de tidigare utbrotten. Den stora sandslätten “Mýrdalssandur” har bildats genom dessa jökullöp. Här nedan en “dagbok”, som redovisar de senaste årens händelser.
Webb kamera för Katla, här...
Juli 2014:
Ökad ledningsförmåga i glaciärälvarna Múlakvísl och Jökulsá á Sólheimasandi konstaterades och myndigheterna varnade folk för att komma när älvarnas källor, eftersom giftiga gaser kan komma med vattnet. Orsaken är jordvärmeaktivitet under glaciären, som leder till ökad smältning av glaciärisen. I detta skede bedömde man att risken för vulkanutbrott i Katla var minimal.
I slutet av juli förklarade myndigheterna "faran över".
Den nya bron över Múlakvísl kunde öppnad för allmän trafik. Den gamla skades vid ett flodlöp i juli 2011.
09.07.2011:
Ett kraftigt flodlöp kom i natt ner i Múlakvísl og Skálm. Troligen ett litet vulkanutbrott under glaciären. Bron över Múlakvísl spolades bort och en ny temporär träbro byggdes på en vecka!
Januari 2003:
Jordskalven har fortsatt hela hösten och vintern. Det är ovanligt vid denna årstid. Geologerna följer med utvecklingen.
Juli 2002;
Jordskalv under glaciären upp till 3,3 på Richter. Kan vara tecken på förestående utbrott.
Oktober 2000:
Man antar nu att ett mindre vulkanutbrott förekom under Solheimajökull sommaren 1999 och det förorsakade ökat vattenflöde. Utbrottet var under glaciären och ingenting kunde konstateras uppe på isytan.
30.10.1999:
Mätinstrumenten visar på ökat vattenflöde i Jökulsá från Sólheimajökull. Det beror antagligen på ökad jordvärme under Eyjafjallajökull.
23.9.1999:
Vid överflygning den 22.9. såg man det kommit smältvatten i fördjupningarna och att de förstorats något, men inga särskida dramatiska saker har annars hänt vid Myrdalsjökull och vulkanen Katla. Bara vänta och se...
13.9.1999:
Aktiviteterna vid vulkanen Katla i Myrdalsjökull har föranlett räddningsmyndigheterna att ge instruktioner för befolkningen i samhället Vik vid sydkusten, alldeles under vulkanen, hur de skall agera om vulkanen får utbrott. Vid ett utbrott kommer bl.a. huvudvägen (väg nr 1) att stängas av bl.a. vid Múlakvisl och vid Jökulsá vid Solheimajökull p.g.a. risken för "hlaup", dvs. stora vattenflöden från de smältande ismassorna vid glaciären.
Regeringen har beviljat 38 milj ISK (ca 300.000 FIM) för ökad beredskap hos räddningstjänsten, bl.a. manskap, och för t.ex. GPS-instrument, som skall registrera rörelser i glaciären.
Juli-augusti 1999:
Under Myrdalsjökull noteras mycket jordvärme. Glaciären smälter underifrån och i augusti har 10 st fördjupningar bildats. Det beror på att isen har smält underifrån och isen sjunker ihop. Under Myrdalsjökull finns vulkanen Katla, som under historisk tid har haft utbrott med 60-80 års mellanrum. Senast var utbrott 1918, så det är dags...
Geologiavdelningen hos den isländska vädertjänsten har satt glaciären och vulkanen Katla under särskild bevakning. Om Katla får utbrott hotas den lilla staden Vik av asknedfall, men framförallt av smältvatten från glaciären som kan isolera staden.
17-18 juli 1999:
Solheimajökull, som är en utlöpare till söder från Myrdalsjökull, släpper ifrån sig mycket vatten natten mellan den 17-18 juli. Vägen söder om glaciären, riksväg nr 1 (ringvägen) stängs av under några timmar under natten, eftersom vattennivån i Jökulsá stiger så mycket att flödvattnet når över vägbron och upp på vägbanan. Bron klarar sig, men morgonen efter ser man stora isblock över allt längs älvens lopp, långt upp på stränderna, långt från den vanliga älvfåran. Man konstaterar, att orsaken är jordvärme under glaciären, som under en tid smält glaciären underifrån och vatten har samlats upp. Denna natt bryter vattenmassorna igenom isen och flödar ut mot havet i ett s.k. löp (hlaup) på isländska. En stark svavellukt känns också från vattnet. De facto kände vi den själva vid en tur på lördagen den 17:e in i Þorsmörk,som är alldeles norr om Myrdalsjökull. Senare kunde man konstatera, att mycket jordvärme finns under glaciären.
Detta är ett fotografi från utbrottet 1918. Fotografiet har färglagts efteråt.
Utbrottet 1918 var ett av de större. De större utbrotten har förorsakat stor materiell skadegörelse.
Eftersom vulkanen ligger mitt under glaciären Mýrdalsjökull, är konsekvenserna av stora utbrott stora störtfloder av smältvatten från glaciären och därför ser vi i dag stora sandområden på tre sidor av vulkanen. Mýrdalssandur, öster om, är det största och där har gårdar sopats bort av flodvatten. Men även Sólheimasandur, söder om vulkanen, är ett tecken på detta fenomen.
Den tredje riktningen är ner i Þórsmörk och Markarfljót.
Staden Vík är hotad om ett stort utbrott sker, främst genom flodvågor som kan översvämma de lägsta delarna av staden.
Det isländska företaget Mila har några webkameror på Island: Se här...
Bl.a. på dessa platser:
- Hekla (vulkan)
- Katla (vulkan)
- Austurvöllur (centrum i Reykjavik)
- Geysir
- Gullfoss
- Jökulsárlón (isbergssjön, östra Island)
Här är en länk till vädertjänstens jordskalvssida. On line rapportering om jordskalv de senaste 48 timmarna.